Cultura tomatelor
Soiuri.Ele se pot inparti in trei grupuri:timpurii( 100-120zile ),semitimpurii( 120-135zile ) si tarzii( 135-150zile ).
Soiurile timpurii: Arges 450.Are port inalt,cu fructe mijlocii( 80-90g ),rotunde,netede de culoare rosie,rezistente la crapare.
Export II.Are port inalt,fructe de marimi mijlocie ( 70-80g ),rotunde sau putin turtite,uniform colorate in rosu aprins.Rezista bine la transport.
Nr 10*Bizon.Are port inalt,fructe mici ( 57-60g ),rotunde,cu o dunga verde in jurul pedunculului,care la coacere deplina nu se inroseste complect,ramanand galbena-verzuie.Datorita acestui defect hibridul este treptat inlocuit in cultura.
Alti hibrizi:Arges 1,Arges 400,Delicates,Pionier 2,H-14,Somesan
Soiuri semitimpurii:Aurora 100 are port inalt,cu fructe mari ( 100-120g ),rotunde putin turtite,de culoare rosie-caramizie.Se cultiva in timpul verii,pentru consum in stare proaspat.
Productiva,soi cu port inalt si foarte viguros;are fructe mari ( 100-130g ),rotunde,usor costate spre pedunctul,de culoare rosie aprins,indicat pentru consum in stare proaspat.
Arges 428,creat de Statiunea de cercetari Stefanesti.Are port semiinalt fructe mari si foarte mari (180-200g ),rotunde usor turtite,de culoare rosie,carnoase.Recomandat pentru consum in stare proaspata si industralizare.
Ace,soi cu port semiinalt.Fructele sunt mari (150-160g ),rotund-turtite,carnoase de culoare rosie aprins.Indicat pentru industrealizare.
Pentru conserve cu fructe intregi sunt indicate soiurile Roma.Red Top.San Marzano,cu fructe ovoide.
In vederea recoltarii mecanizate se cultiva soiuri cu coacere a fructelor simultana ca:Hainz 1370,VF 145.VF 45,New Yorker,Early Pearson
Soiuri tarzii,destinat in special pentru industrializare sunt:
Florida,soi cu port inalt,cu fructe mari( 150-160g ),rotund-costate,de culoare rosie intensa.Este indicat pentru consum proaspat si pentru industrializare.
Rutgers,soi inalt,cu crestere viguroasa,are fructe mari ( 150-170g ) cu forma rotunda putin turtit,culoarea rosie aprinsa.Indicat pentru industrializare.
Soiuri de sera.Se folosesc in special hibrizi in F1 ca:Sonato are o crestere viguroasa.Fructele sunt mijlocii spre mari,sferice usor turtite,uniform colorate in rosu viu,de calitate buna.Este foarte productiv si rezistent la unele boli(viroze,cladosporium si fusarium )
Vemone are o crestere mijlocie.Fructele sunt de marime mijlocie-mare,uniforme,carnoase,colorate in rosu aprins.E foarte productiv si rezistent la viroze.Alte soiuri ca Angela,Craiobrid,Oltbrid.
Cerinte fata de factorii de vegetatie.
Tomatele sunt plante pretentioase la caldura.Temperatura minima de germinare a semintelor este de 8-10grade.Temperatura optima de crestere si fructificare este de 22-25grade.
Fata de lumina sunt,de asemenea,pretentioase.Insuficienta lumini duce la alungirea rasadului,iar in perioada de fructificare,la caderea florilor.
Au cerinte moderate fata de apa.Umiditatea optima in primele faze de vegetatie este de65-70%,iar la fructificare de 75-80% din capacitatea de camp a solului.Culturile infiitate prin rasad se iriga mai abundent decat cele semanate direct in camp,care au o inradacinare mai profunda.Umiditatea atmosferica trebuie sa fie de 55-60%,daca este mai ridicata,plantele se inbolnavesc usor.
Tomatele valorifica bine ingrasamintele chimice si organice.Cantitatile mari de azot insa provoaca o crestere vegetativa puternica si intarzie fructificarea si coacerea fructelor.
Cele mai bune rezultate se obtin pe soluri usoare,nisipo-lutoase sau luto-nisipoase,profunde,fertile.
Tehnologia culturii.
In vederea esalonarii productiei in tot cursul anului,tomatele se cultiva atat in camp deschis,cat si in adaposturi,rasadnite si sere.
Bune premergatoare sunt lucerna,alte leguminoase,bostanoase,varzoase si altele.
Cultura timpurie in camp.Se pregateste in zonele in sudul si sud-vcestul tarii,unde primaverile sunt timpurii,iar brunele au o fregventa mai mica.
Terenul destinat culturii timpurii trebuie sa fie usor si permeabil,cu expozitie sudica,ferit de vanturi puternice.Pregatirea acestuia se face din toamna,prin nivelarea de intretinere apoi se administreaza 25-35t gunoi de grajd,300-400kg superfosfat si 100-150kg sulfat de potasiu la ha.Dozele sunt orientative,ele putand fii modificate in functie de fertilitatea solului.
Incorporarea ingrasamintelor se face odata cu aratura adanca la 25-28cm.Primavara se aplica azotat de amoniu,150kg/ha,apoi se marunteste solul cu grapa sau cu cultivatorul.O lucrare foarte importanta este erbicidarea,care se face de obicei cu Treflan 3,5l in 450l de apa la ha.Dupa administrarea solutiei se executa incorporarea in sol,cu grapa cu discuri,la 12-15cm adancime.Urmeaza modelarea in brazde lungi,cu latimea la corodament de 94cm.
Producerea rasadurilor are loc in sere inmultitor si in solarii incalzite.Se seamana in a doa jumatate a lunii februarie,prin inprastiere folosinduse 250g de samanta pentru producerea rasadului necesar la 1ha de cultura.Dupa 7-8zile de la rasarure.se rapica in cuburi nutritive sau in alte tipuri de ghivece.Se aplica toate lucrarile de intretinere necesare ( dirijarea temperaturii,udat,aerisit,ingrasari,etc. ).Inpotriva caderilor rasadurilor se fac tratamente cu Ortocid-50 sau Mycodifol on concentratie de 0,15%.Cu doua saptamani inainte de plantare,se face calirea rasadurilor prin aerisiri puternice si in final descoperirea complecta a lor.
Plantarea in camp se executa in jurul datei de 20 aprilie,cate doua randuri pe brazda,la distanta de 50/17-21cm,dupa care se uda.
Lucrarile de intretinere curente constau in:completarea golurilor,irigare,fertilizare,afanarea solului,combaterea bolilor si daunatorilor.
Irigarea se executa cu atentie,aplicandu-se la inceput norme mai mici de udare (200-250m cub/ha),pentru a nu raci solul.In continuare normele cresc (300-350m cub/ha ) si se uda mai des.
Fertilizarea se face de 2 ori,la inceputul legarii fructelor cu 200kg superfosfat,100kg azot de amoniu,50kg sulfat de potasiu la ha si in preajma coacerii fructelor cu 150kg superfosfat,150-200kg azotat de amoniu si 75kg sulfat de potasiu la ha.
Afanarea solului se executa de 3-4 ori macanizat sau manual.
Combaterea bolilor si daunatorilor se face cu regularitate.Inpotriva bolilor ca:mana,alternarioza,bacterioza,se trateaza cu Oxiclorura de cupru-50 in concentratie de 0,5%,Dithane M-45 in concentratie de 0,2%.Ortocid-50WP in concentratie de 0,3%.Daunatorii ca gandacul din Colorado se combate se combate cu Sevin 50-0,15% sau Lindatox 3-40kg/ha;musculita alba cuUltracid 40-1% s.a.
Lucrari de intretinere speciale au drept scop dirijarea fructificarii si constau in:copilit radical,carnit la3-4 inflorescente,precum si tratarea inflorescentelor in primaverile racoroase cu:Tomaset,Duraset,Tomafix 10mg/l apa.De asemenea,pentru obtinerea de fructe de calitate,la soiurile cu port inalt se face palisatul pa spalieri.In cazul pericolului de cadere a brumelor tarzii de primavara se iau masuri de aparare prin producerea de fum cu ajutorul brichetelor fumigene sau prin arderea gunoiului de grajd.
Recoltarea se face cand fructele au inceput sa se ingalbeneasca (pt. export ),in parga ( pt. transport la distante mari ) sau la coacerea deplina ( pt.consum imediat ).Perioada de recoltare,15-20 iunie pana la 1-15 august.Se obtine in medie 25-30t/ha.
Cultura de vara-toamna ( prin rasad ) are pondere cea mai mare in tara noastra,ea se practica si in zonele cu primaveri mai tarzii,putand fi folosite si terenuri mijlocii ca textura,dar fertile.
Pregatirea terenului incepe din toamna cu administrarea gunoiului de grajd 35-40t/ha,superfosfat 400kg/ha,sulfat de potasiu 150kg/ha.Primavara se continua pregatirea terenului ca si la tomate timpurii.
Pregatirea rasadului se face in solarii incalzite sau in rasadnite.Semanatul se esaloneaza de la jumatatea lunii martie ( pentru culturile de vara ) pana la sfarsitul lunii aprilie ( pt. culturile de toamna ).Necesarul de seminte pt.un ha.de cultura este de 250g.Rasadul se poate repica direct in strat de amestec sau se seamana mai rar si nu se mai repica.Se aplica lucrari de ingrijire obisnuite.
Plantarea are loc,de asemenea,esalonat,de la inceputul lunii mai ( cultura de vara ) pana la sfarsitul lunii mai ( culturi de toamna ).Schema de plantare obisnuita este de 90+50/20,5-22cm.Daca pamantul de pe radacini se scutura rasadul se mocirleste.
Lucrari de intretinere constau in completarea golurilor;irigarea cu norme mai mari de udare decat in cultura timpurie ( 7-10 udari cu 350-400m cub/ha la o udare );fertilizarea de 2-3 ori folosind ingrasaminte chimice obisnuite sau Complex III 300-400kg/ha;combaterea bolilor si daunatorilor ca si la tomate timpurii.In culturile de vara plantele se paliseaza pe spalieri sau pe araci;cele de toamna pot fii lasate nepalisate.Copilitul se face partial,lasandu-se 1-2 copili pe planta ( 2-3 tulpini );iar carnitul este necesar numai la culturile de toamna si se executa cu 15 zile inainte de caderea brumelor.
Recoltarea fructelor are loc esalonat,de la 10-15 iulie pana la sfarsitul lunii septembrie ( culturi de vara ) si de la 25-30 iulie pana in octombrie ( culturi de toamna ).Se obtin productii de 40-50t/ha.
Cultura prin semanat direct in camp se practica in vederea industrializarii productiei.Prin folosirea unor soiuri speciale.cu port strans si coacere simultana a froctelor,lucrarile se pot efectua in mare masura mecanizat inclusiv recoltarea,cea ce reduce costil productiei.
Se aleg terenuri usoare,afanate,neinburuieate si care nu formeaza crusta.Pregatirea terenului se face ca si pentru celelalte culturi de tomate,cu deosebirea ca se aplica mai potine ingrasaminte organice ( 30t/ha ).Lucrarile de primavara trebuie sa asigure un pat germinativ bine maruntit pentru asigurarea rasaririi plantelor in bune conditii.O lucrare importanta este erbicidarea,care se face cu Paarlan 720-1,5l/ha in 400l apa,cu 6-8 zile inainte de semanare si cu Paarlan 1,5l+Sencor 0,3kg in 400l apa/ha,atunci cand plantele au 2-3 frunze adevarate.Terenul se modereaza in brazde late.
Semanatul se face esalonat,in 2-3 etape la interval de cca 20 de zile,din prima decada a lunii aprilie pana in a 2-a decada a lunii mai.Se seamana in benzi cate doua randuri pe brazda la distanta de 40 cm intre ele,folosindu-se 1,3-1,5kg de samanta la ha.
Lucrari de ingrijire constau in rarit la distanta de 12-25cm,atunci cand plantele au 2-3 frunze;prasit mecanic de 3-4 ori si manual de doua ori;irigare la inceput cu norme mai mici ( 250-300 m cub/ha ) iar in perioada de crestere masiva a fructelor cu norme mai mari (350-400m cub/ha ).Cu doua saptamani inainte de recoltare nu se mai iriga.Se aplica 1-2 ingrasari cu ingrasaminte chimice (150kg/ha sulfat de potasiu,120kg azotat de amoniu,250kg superfosfat).Combaterea bolilor si a daunatorilor se face periodic,la inceput,in special contra gandacului din Colorado si inpotriva bolilor cu Zineb 0,3%,Captan 0,2%.
Pentru coacerea uniforma a fructelor,in vederea recoltarii mecanizate se pot aplica tratamente cu Ethrel sau se procedeaza la carnirea plantelor.
Recoltarea plantelor se recomanda sa se faca o singura data mecanizat,cand 75-80% din fructe s-au copt,sau manual,in 2-3 etape,incepand din luna august.
Productiile variaza intre 50-80t/ha,in functie de soi si de tehnologia aplicata.
Cultura tomatelor in sere.Detine primul loc in cultura fortata se face in doua cicluri: ciclul I ( ianuarie-iunie ) si ciclul II ( iulie-decembrie ).
Ciclul I -producerea rasadurilor are loc in sere inmultitor.Pentru semanat se pregateste un amestec permeabil,usor,in care predomina turba si nisipul.Semanatul are loc in 5-10 noiembrie folosindu-se 250g seminte la un ha de cultura.Se seamana prin inprastiere,apoi se aplica lucrari de ingrijire cunoscute,cu dirijarea atenta a temperaturii ( 22-25 grade Celsius ) si umiditatea moderata.
Dupa 6-7 zile de la rasarire,se repica in ghivece umplute cu amestec special pregatit ( ex. 25% turba,40% mranita,25% pamant de telina si 10% nisip).Ghivecele se aseaza direct pe pamantul din sere in siruri distantate intre ele.
Lucrari de ingrijire sunt cele obisnuite,avand grija deosebita pentru asigurarea luminii care in aceasta perioada este deficitara ( rarirea ghivecelor,curatirea geamurilor,tratarea cu CCC 0,1%,eventual iluminat artificial ).De asemenea,dirijarea temperaturii trebuie facuta corect in functie de luminozitate ( in zilele senine 20-22 grade,in zilele noroase 16-18 grade,iar noaptea 14-16 grade ).
Plantarea are loc in luna ianuarie,cate 4 randuri pe o travee la distanta de 80/40 cm.Se pot planta si cate 3 randuri pe o travee,in care caz se micsoreaza distanta,intre plante pe rand.Rasadul se planteaza manual,in gropi sau in rigule deschise mecanizat si se uda pentru asigurarea prinderii.
Lucrari de ingrijire constau in : combaterea golurilor,dirijarea corecta a factorilor de vegetatie,aplicarea fertilizarilor,irigare,afanarea solului,taieri,tratamente inpotriva bolilor si daunatorilor.
Temperatura se dirijeaza astfel : pana la inflorire-ziua 16-20 grade,iar noaptea 14-16 grade.In timpul infloritului si legarii fructelor-ziua 22-24 grade,noaptea 18-20 grade.
Fertilizarea in timpul perioadei de vagatatie se face de10-12 ori de la inflorit pana dupa carnit.Dozele de ingrasaminte se stabilesc pe baza analizelor de laborator.Orientativ se administreaza:500-600 kg/ha azotat de amoniu,800-1000kg/ha superfosfat,400-800kg/ha sulfat de potasiu,300-400kg/ha superfosfat de magneziu si microelemente.Cu exceptia azotului de amoniu,care se aplica in totalitate in timpul perioadei de vegetatie,celelalte ingrasaminte se aplica 2/3 la pregatirea de baza a solului,iar 1/3 in timpul vegetatiei.Tot in cazul regimului de nutritie se pot aplica si ingrasaminte cu CO2.
Irigarea se face la inceput mai rar,pe masura ce plantele cresc si timpul se incalzeste,tot mai des.In timpul coacerii masiva a fructelor udarile se raresc din nou.In total se administreaza 4000-5000 m.cub de apa/ha.Umiditatea atmosferica nu trebuie sa depaseasca 60-65%,astfel polenizarea nu se face normal,iar plantele se inbolnavesc usor.
Aerisirea este o lucrare obligatorie si se face permanent.Se recomanda ca aerisirea sa se faca cu atentie pentru a evita pierderile de caldura din sere.
In zilele insorite,se recomanda stropirea serelor cu praf de huma sau praf de creta ( 2kg la 100l apa ).
Lucrarile solului constau in prasile mecanice ( 4-5 ) si 1-2 manuale.
Pe langa aceste lucrari,mulcirea cu paie sau materiale plastice da rezultate bune.
Combaterea bolilor si daunatorilor se face mai des decat in camp,deoarece in sera sunt conditii foarte bune pentru atacul agentilor patogeni.Inpotriva ciupercilor Phytophtora parasitica,Ph.infestans se aplica tratamente cu Mycodifol in conc. de 0,2%;a ciupercilor Fusarium oxisporum,Botrytis cinerea si Cladosporium fulvum cu Benlate-0,05% sau Dithane M-45-0,2%.Inpotriva musculitei albe ( Trialeurodes vapurariorum ) cu Ultracid 40 EC-0,1% sau Nogos-0,1%,iar inpotriva paianjenului rosu ( Tetranichus urticae ) cu Polacaritox-0,15% s.a.
Dirijarea plantelor se face prin aplicarea mai multor lucrari cu scopul de a obtine productii mai timpurii si de buna calitate:-Palisatul plantelor prin legarea acestora cu sfori de sustinere.Fiecare planta se leaga cu cate o sfoara,un capat se leaga la baza plantei si cu celalalt de spalierul de sus a serei.Periodic plantele se rasucesc pe dupa sfoara. -Copilitul se executa indepartandu-se toti copilii ce apar cand acestia au 5-10cm lungime.Operatia se face cu mana,avand grija ca plantele sa nu fie ranite
-Carnitul consta in ruperea deasupra a 8-12 inflorescente cu 50-60 de zile inainte de desfiintarea culturii ( in luna aprilie ).
-Defolierea planelor consta in ruperea frunzelor batrane de la baza care nu au un rol activ in hranirea plantelor.Astfel se realizeaza o buna aerisire a plantelor,se usureaza aplicarea lucrarilor si se inlatura focarele de infectie cu boli si daunatori.
Datorita nebulozitatii pronuntate in perioada de iarna,inflorirea si legarea fructelor nu se face normal.In aceste conditii se produc fie caderea bobocilor inainte de inflorire,fie o polenizare incompleta din care rezulta fructe mici necomercializabile.Pentru realizarea unei polenizari mai bune se recurge la scuturarea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu